Specific Font Serving

Webfonts compleet responsive voor design en beeldscherm

We zijn benaderd door Google om bij te dragen aan Google Web Fonts, een project om een open source bibliotheek te bouwen met Google’s intentie webfonts snel en gemakkelijk door iedereen te gebruiken. Bij Type Mafia lossen we graag problemen op en staat het gemak voor klant en gebruiker voorop, dan dat we ontwerpen puur alleen om het ontwerpen. Dus toen we overwogen op Google’s uitnodiging in te gaan fonts voor het web te ontwerpen, hebben we natuurlijk nagedacht over de problemen die specifiek zijn online beelschermtypografie. Daarom hebben we uiteindelijk geen fonts bijdragen, maar in plaats daarvan gaven we advies waarvan alle lettertypen in hun hele bibliotheek profiteren.

Moeilijkheden bij het consistent weergeven van typografie van beeldscherm tot beeldscherm

Sinds het bestaan van digitale fonts, is het altijd moeilijk geweest om ze consequent te tonen op verschillende platformen. Een breed scala aan besturingssystemen, verschillende resoluties, pixeldichtheid, programma’s ensoftware verantwoordelijk voor het weergeven veranderen allemaal het uiterlijk van het oorspronkelijke font aanzienlijk. Vooral vandaag is er een wildgroei van platforms: naast desktop computers en laptops, zijn er nu ook tablets en smartphones. Al deze factoren maken het onmogelijk om een lettertype te ontwerpen met voorspelbare resultaten op het scherm.

Apple versus Microsoft: donker versus lichte typografie

Hoewel het landschap van de genoemde mix voortdurend verandert, is er een significant verschil dat consequent lijkt: fonts weergegeven op producten van Apple en fonts weergegeven op elk ander systeem verschilt in zijn kleur (verschijnen relatief donker op een Mac, eerder licht op een ander systeem). Het significante verschil van het representeren van fonts ligt in een verschil van visie, waardoor fonts anders worden behandeld. Waar Apple van mening is dat het ontwerp van het lettertype zo veel mogelijk behouden moet blijven, geeft Microsoft er de voorkeur aan dat de vorm van elke letter moet worden gehamerd in de grenzen van het pixelgrid. Dit betekent dat, hoewel lettertypen, in vergelijking, donkerder op een Apple en misschien een beetje onscherpte laten zien, het respecteert de outlines getekend door de letter ontwerper. Op Windows, lettertypes tonen lichter zodat ze onscherpte voorkomen en de leesbaarheid verbetert; echter, ten koste van het letter ontwerp. Deze kwestie is zo oud als computers bestaan.

Specific Font Serving

Echter, de recente introductie van webservices welke fonts leveren voor online typografie, kan helpen de kloof van verschillende dikte gradaties te dichten. De oplossing is relatief simpel: de productie van een enkel ontwerp in twee sets van fonts: één geoptimaliseerd voor Macintosh en een ander voor alle andere besturingssystemen – beheerd door de online distributieservice. Ofwel: specifiek font serveren.

Dit concept van het serveren van specifieke fonts is echter alleen een echte en behulpzame oplossing als de set van op maat gemaakte fonts selecteren volledig volautomatisch gebeurt – dat wil zeggen: ergens op de achtergrond, niet de webdesigner’s, programmeur’s of eindgebruikers kant. En dit is het punt waar de webservice, in dit geval de Google Font API, komt. Een getweakte Google Font API kan het besturingssysteem van de gebruiker detecteren voordat deze de nodige fonts uploadt om een bepaalde webpagina te openen. Omdat de Google Font API werkt met slechts één regel code voor implementatie per lettertype, voorkomt het webdesigners en ontwikkelaars worden verward en overweldigd met meerdere versies van één lettertype plus verschillende codes voor implementatie (welke na verloop van tijd ook nog eens zouden moeten worden geupdate).

Bijkomend voordeel: snelheid

Het leveren van specifieke fontbestanden maakt de weergave van online typografie niet alleen voorspelbaarder, maar kan ook andere voordelen hebben. Bijvoorbeeld kan het de levering van bestanden versnellen. Hoewel de meeste mensen denken dat hinting – een manier om lettertypen te optimaliseren voor weergave op beeldschermen – het voornaamste probleem is dat het verschil maakt in de weergave, is het dat niet. Sterker, Apple’s besturingssysteem negeert hinting instructies die mogelijk in fonts zitten zelfs volledig. Dus het weglaten van hinting data uit voor lettertypen speciaal afgestemd voor gebruik op Macs, bespaart de productie tijd en vermindert de bestandsgrootte van fonts. Dit betekent op de eerste plaats dat de nodige fonts sneller worden gedownload, en ten tweede vermindert het maandelijks dataverkeer voor zowel de eigenaar als de bezoekers van de website.

Responsive fonts voor optische formaten

Met bovenstaande in gedachten, kan men een aantal andere nuttige mogelijkheden bedenken. Het duurt slechts een klein beetje dagdromen om meer kwesties te tackelen, zoals het omgaan met optische formaten. Op een bepaalde manier moet het mogelijk zijn dat de API de font’s tekstversie uploadt als een webpagina vereist onder een bepaalde pixelgrootte wordt weergegeven en uploadt de familie bijbehorende display gewicht als het boven een andere grootte moet worden getypt.

Ondertussen: toepassing geïmplementeerd, fonts geupgrade.

We zijn verheugd dat Google onmiddellijk hun lettertype bibliotheek bijwerkten na ons te hebben geraadpleegd. Op hun conferentie ‘Google I/O 2011′ presenteerde het type team dat het strippen van bepaalde data (onnodig voor sommige platformen), bespaart zo’n 40% van de font’s bestandsgrootte. Dit lijkt niet zo belangrijk voor desktopcomputers fatsoenlijke toegang tot breedband internet, maar het is zeker winst voor mobiele apparaten. We kijken reikhalzend uit naar de industrie een ruimer gebruik maken van dit concept, zo laten we samen het web er beter uitzien.